Ken jij de voordelen van kurkuma al?

07-08-2021

Kurkuma, met zijn herkenbare gele kleur, kennen we allemaal wel als specerij. Maar wist je dat het ook bijzondere voordelen heeft voor je gezondheid?

Kurkuma, oftewel koenjit of geelwortel, bevat het veelzijdige curcumine ( ongeveer 3 procent). Daarnaast bevat Kurkumapoeder mangaan, wat er goed is voor je botten en huid. Maar ook ijzer en vitamine B6. We geven alvast een meer gedetailleerd overzicht van alle voordelen.

Pijnlijke gewrichten en spieren

Kurkuma wordt veel gebruikt bij pijnlijke gewrichten en spieren. Als je spieren branden na een rondje sportschool kan kurkuma de oplossing zijn. Bij een onderzoek uit 2015 kregen mensen curcumine-supplementen voor en na een zware training in de sportschool. Deze mensen hadden minder last van verlate spierpijn. De onderzoekers denken dat dit te danken is aan de ontstekingsremmende chemicaliën in curcumine. Uit een Japans onderzoek bleek dat curcumine de antioxidantniveaus in het bloed verhoogde na het sporten wat de spieren beschermt tegen schade. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ook goed zijn voor gewrichten. Bij een Indisch onderzoek kregen mensen curcumine tegen reumatoïde artritis. Het hielp.

Goed voor je hersenen

In Australië kregen mensen met een depressie acht weken lang dagelijks curcumine-supplementen. Hun symptomen namen af. Uit een ander onderzoek bleek dat het angstniveau bij mensen afneemt. Men vermoedt dat kurkuma ontstekingen in de hersenen vermindert waardoor serotonine en dopamine verhoogt. Ook zou het het geheugen ondersteunen waardoor je je beter kunt concentreren en je beter dingen kunt herinneren.

Stofwisseling

Door de bloedsuikerspiegel, het cholesterol en andere vetten in het bloed onder controle te houden, houd je je hart gezond. Onderzoekers uit Taiwan gaven 65 patiënten met verhoogde glucose- en cholesterolwaarden 12 weken lang curcumine. Het LDL cholesterol nam 12% af terwijl HDL toenam.

Frisse adem

De polyfenolen in kurkuma hebben een sterke antibacteriële werking. Dat is goed voor een gezonde mond en tegen een slechte adem. Mondwater op basis van kurkuma werkt net zo goed tegen tandvleesproblemen als gewoon mondwater.

Bron: Carina Twerda voor Gezondheid&Co.nl

 

Zelf bieden we met onze X-Nutri Immune Defense ook een supplement aan dat samengesteld is met deze krachtige helende stof. Je kan hem hier bestellen.


Deel dit artikel

Terug naar overzicht
  Veilig online betalen
  Wekelijks nieuwe producten
  Voor 13u besteld, morgen in huis
  Gratis verzending vanaf €50