Terug naar overzicht

Cafeïne tijdens het sporten

Concap artikelen-10

Heb jij je ooit al afgevraagd wat het effect van cafeïne is tijdens het sporten? Wat als je niet goed reageert op cafeïne maar je wil toch een energieboost tijdens de training of wedstrijd?  Er bestaan energieshots, energiegels en capsules verrijkt met cafeïne, maar wanneer gebruik je nu wat? Lees hieronder verder over cafeïne tijdens het sporten. 

Dagdagelijkse cafeïne

Cafeïne is in vele huishoudens terug te vinden in de dagelijkse routines. Het zit immers in jouw kopje koffie, thee, cola, ice tea, energiedrankje, ... zelfs in chocolade. Grote kans dus dat ook jij een bepaalde hoeveelheid cafeïne per dag opneemt.

Effect van cafeïne

Daarnaast is cafeïne ook populair in de sportwereld. 

Via een energiegel of -shot wordt cafeïne sneller opgenomen dan wanneer je een capsule gebruikt. Capsules worden meestal geadviseerd voor de training of wedstrijd omdat er rekening wordt gehouden met de trager vrijkomende cafeïne. 

Ook werd er onderzoek verricht waaruit blijkt dat de toegevoegde cafeïne uit kauwgoms vaak minder goed opgenomen wordt door het lichaam dan een capsule met cafeïne.

Tijdens de training of wedstrijd zorgt cafeïne ervoor dat je vermoeid gevoel niet dadelijk doorbreekt. Je eigen lichaam stelt de vermoeidheid dus uit waardoor je langer kan presteren. Daarnaast zorg je ervoor dat je tijdens de prestatie meer gefocust bent en sneller reageert door het mentale effect. 

Doorgaans zijn cafeïneproducten meer geschikt voor personen met bloedgroepen A, AB en B. Een sporter met bloedgroep O verdraagt cafeïne in de meeste gevallen iets minder goed en kan een nerveus gevoel overhouden aan de inname ervan. Ook voor ongeveer 20% van de personen met A,AB of B geldt dit. Gelukkig bieden we bij Concap tal van producten die vrij zijn van cafeïne, dewelke je verder in dit artikel kan terugvinden. Een groot voordeel is dat je bij dit soort producten meteen de werking ook zal voelen. 

Producten met cafeïne

Concap Energiegel Carbo + is een energiegel met zwarte bessensmaak die jou van extra energie voorziet, zelfs op het einde van een krachtige inspanning. Ook bij explosievere sportsessies is deze gel jouw ideale partner! Het is een 60ml gel met een meer liquide structuur in verhouding tot onze energiegel finale + amino. 
Gebruik van het product:
Maximaal 2 gels per uur te gebruiken. 
Voor een korte inspanning: 1 gel 10 minuten voor de start gebruiken. 
Bij een langere inspanning: gebruik deze finale gel voor de laatste 60 tot 30 minuten van de wedstrijd of training. 

Concap energiegel finale + amino is een gel die zoals de naam doet vermoeden vooral ingezet wordt tijdens de finale van de inspanning. Deze zorgt ervoor dat je de vermoeidheid achter je laat en zo zonder dip kan presteren tijdens de laatste sprintjes. Na amper 7 minuten voel je de werking al en laat je de concurrenten achter je! 
Gebruik van dit product:
Gebruik de gel bij voorkeur voor de finale van de inspanning ter ondersteuning van de prestatie en uithouding, en dit 50 tot 30 minuten voor het einde ervan. 1 tot 2 gels maximaal per uur. 
Voor een korte inspanning: 1 gel 10 minuten voor de start gebruiken. 

Concap Energieshot Bomba geeft energie tot wel 5 à 6 uur lang. Ideaal voor zware trainingen of een intensieve wedstrijd. Zowel voor korte explosieve sporten als duursporten.
Gebruik van dit product:
Voor een korte inspanning tot 90 minuten: gebruik 1 ampule 5 tot 10 minuten voor de start. Voor competitie sporters kan men nog 1 tot 2 Concap Boost capsules (zonder cafeïne) gebruiken 1 uur voor de start.
Voor een duursport tot wel 6 uur lang, drink 1 ampule na 1 uur activiteit. Combineer ook 2 extra capsules Concap Boost (zonder cafeïne) een 45 minuten voor vertrek als men naar het maximaal resultaat streeft.

Concap Energieshot Turbo is een shot voor langdurige energie. Deze bevat een stevige portie pepermunt om de longen extra open te zetten. Zeker geschikt als finale bij de inspanning.
Gebruik van dit product:
Goed schudden voor gebruik.
Voor een korte inspanning tot 90 minuten: gebruik 1 ampule 5 tot 10 minuten voor de start. Voor competitie sporters kan men nog 1 tot 2 Concap Boost (zonder cafeïne) capsules gebruiken 1 uur voor de start.
Voor een duursport tot wel 6 uur lang: drink 1 ampule na 1 uur activiteit. Combineer ook 2 extra capsules Concap Boost (zonder cafeïne) een 45 minuten voor vertrek als men naar het maximaal resultaat streeft.
In combinatie met Concap Bomba: gebruik het Turbo shot 1 tot 1,5u voor het einde van de inspanning. 

Producten zonder Cafeïne

Concap Energiegel Carbo NRG is een klassieke gel zonder cafeïne. Deze heeft een frisse citroen-limoensmaak. De werking is na 7 tot 10 minuten al voelbaar in het lichaam. Deze gel is net zoals onze andere gels bijzonder maagvriendelijk.
Gebruik van het product:
Gebruiksklaar en maximaal 2 gels per uur te gebruiken. Kan gebruikt worden vanaf 10 minuten voor aanvang van de inspanning. 

Concap Energieshot Kerosine is een ideaal shot voor een energieboost bij korte, krachtige inspanningen maar ook bij inspanningen tot wel 6 uur lang.
Gebruik van het product:
Voor een korte inspanning tot 90 minuten: gebruik 1 ampule 5 tot 10 minuten voor de start. 
Voor een duursport tot wel 6 uur lang, drink 1 ampule na 1 uur activiteit. 

Concap Boost capsules zorgen voor de energieboost die jij nodig hebt tijdens de inspanning. Deze capsules hebben een langdurig effect en zorgen voor betere prestaties. Daarnaast bevorderen ze ook de concentratie tijdens de inspanning en bieden de capsules ondersteuning van de spieren. De Concap Boost geeft atleten de mogelijkheid om tot wel 97% van hun krachten uit het lichaam te halen. Deze Boost wordt bij competitie sporters of duursporters regelmatig gebruikt om naast een energieshot of energiegel extra bevordering in de concentratie en uithouding te creëren. 
Gebruik van het product:
Bij trainingen: 2 tot 3 capsules ongeveer een uur voor de inspanning innemen met een glas water.
Niet-sporters: 1 tot 2 capsules per inname innemen met een glas water. Maximaal 2 capsules per dag bij niet-sporters.

Concap Sport is de tegenhanger van de Concap Forte en wordt eveneens gemaakt van de koffiestruik.

Als sporter geeft dit product volgende voordelen:

  • bevordert de bloedcirculatie, concentratie en geeft extra energie
  • bevorderend voor de prestatie en recuperatie
  • zorgt voor een toename van de hematocrietwaarde
  • ondersteunt weerstand en herstel

Niet-sporters hebben ook voordelen aan dit product:

  • bestrijdt vermoeidheid, futloosheid en problemen met spijsvertering
  • ideaal bij studie, lange reizen, ploegendienst, drukke werkdagen
  • verbeterde concentratie, motivatie en zelfvertrouwen

Gebruik van de Concap Sport:
Dagelijks 4 tot 8 capsules gedurende minimaal 4 tot 6 weken.
Sporters: tot 6 extra capsules 30 minuten voor het sporten.

Testronde producten

Test elk product steeds eerst tijdens een training vooraleer je het in een wedstrijd implementeert. Soms moet je producten met en zonder cafeïne uittesten om te weten met welke producten jij het best bent geholpen. 

Wilt u graag advies op maat? Kom langs in onze winkel of stuur een mailtje naar natacha@concap.be 

Koel en droog bewaren. Buiten direct zonlicht en buiten bereik van jonge kinderen. Dagelijks aanbevolen dosis niet overschrijden. Voedingssupplementen mogen niet gebruikt worden ter vervanging van een gevarieerde en gezonde voeding.

Bron

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.