Terug naar overzicht

De belangrijkste vitamines en mineralen voor sporters

Week 2706 bestanden (3)

Vitamines en mineralen zijn noodzakelijk. Het maakt niet uit of je veel sport of eerder onregelmatig. Ze zijn belangrijk voor iedereen. Maar welke vitamines en mineralen zijn specifiek goed voor je sportprestaties? We geven je graag mee welke je fitter maken en door welke je spieren sterk blijven.

Vitamines

Vitamines zijn voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken. Er bestaan twee groepen vitamines: in vet oplosbare en in water oplosbare vitamines. Om het wat specifieker te maken; vitamines A, D, E en K zijn in vet oplosbaar. Deze kan je lichaam dan ook beperkt opslaan. Vitamines die in water oplosbaar zijn, kunnen niet worden opgeslagen, met uitzondering van vitamine B12. 

Het is onmogelijk om een overschot aan vitamines te hebben, dit komt omdat we deze uitplassen. Jammer genoeg kan een tekort wel als je niet gezond en gevarieerd eet.

Er zijn heel veel zaken mogelijk, hieronder enkele tips:
Enkele van de vitamines die jij kan gebruiken om je sportprestaties omhoog te helpen zijn de volgende: 

  • B vitamines: B2, B3, B5, B6, B11 en B12. Deze helpen het bestrijden van vermoeidheid tegen en zorgt voor een fit gevoel.
  • Vitamine C: gaat ook vermoeidheid tegen en zorgt daarnaast voor extra energie. Vitamine C kan je vinden in veel groenten, fruit en aardappelen. Naast deze eigenschappen ondersteunt het ook de ijzeropname van je lichaam. 
  • Vitamine D: zoals je al wel zou weten, haal je deze vitamine vooral uit de zon. Vitamine D zorgt voor een goede werking van je spieren, sterke botten en een goede weerstand. Erg belangrijk dus voor sporters om deze vitamine genoeg op te nemen. 

Mineralen

Naast vitamines zijn mineralen onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ook mineralen krijg je binnen via eten en drinken.  Er wordt een onderscheid gemaakt tussen mineralen en spoorelementen. Dit komt omdat de hoeveelheid dat je lichaam nodig heeft per dag verschilt. 
Deze mineralen werken goed op je sportprestaties:

  • Ijzer: Ijzer zorgt voor de zuurstoftransport in het bloed en is daarnaast heel erg belangrijk voor vegetariĆ«rs. 
  • Natriumcarbonaat: Dit ken je misschien eerder als baking soda. Dit mineraal gaat een snelle verzuring tegen. Ideaal voor korte maar stevige inspanningen dus. 
  • Magnesium: dit mineraal helpt om energie uit je voeding te halen. Daarnaast is het goed voor het strekken en samentrekken van je spieren.  Essentieel tijdens het sporten dus! 

Vitamines en mineralen voor je algemene gezondheid

Zoals ik al vertelde, zijn vitamines en mineralen belangrijk voor je algemene gezondheid. Het verstevigt je weerstand en dat is erg belangrijk voor sporters. Veel sporten betekent een grote inspanning voor je lichaam. Dat zorgt op zijn beurt dan weer dat je basisweerstand zakt. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om voldoende vitamines en mineralen op te nemen.

!! Het is verstandig om extra vitamines en mineralen in te nemen als het je niet lukt om voldoende uit je basisvoeding te halen. Dit geldt vooral voor fanatieke sporters. !!

Zorg voor voldoende vitamines en mineralen dankzij onze
Concap Total Vits multivitaminen!

Zijn capsules niets voor jou? Probeer dan zeker onze Concap vloeibare multivitaminensiroop!

 

 

 

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.