Terug naar overzicht

Gebruik vitamine D tegen corona

Concap-x-nutri-vitamine-d-screenshot

Wij zeggen het al veel langer, maar nu zijn er ook heel wat stemmen uit de medische sector het er luidend over eens; Vitamine D kan een groot verschil maken in de strijd tegen het Covid-virus.

Afgelopen week nog verscheen volgend artikel daarover in de Nederlandse krant AD:

EXPERTS ADVISEREN VITAMINE D SUPPLETIE TEGEN CORONA

Verschillende artsen en wetenschappers roepen in het Algemeen Dagblad op om extra vitamine D te slikken tegen corona. Zij stellen dat de kans op besmetting met COVID-19 daardoor kleiner wordt en de ziekte minder ernstig verloopt als je het toch krijgt.

Niet afwachten

Er zijn volgens de artsen en wetenschappers inmiddels genoeg aanwijzingen voor het gunstige effect van vitamine D. Om op wetenschappelijke onderbouwing te wachten kost te veel tijd. ‘Normaal werkt het in de geneeskunde zo dat je een stuk of 20 studies hebt, daar een meta-analyse van maakt en als het dan nog stand houdt, dan gelooft men het. Dat onderzoek duurt misschien nog wel 2 jaar en in de tussentijd gaan er wereldwijd ontzettend veel mensen dood’, aldus hoogleraar immunologie van Wageningen University & Research Huub Savelkoul in het artikel in het Algemeen Dagblad (AD).

Kleine studie

De experts baseren hun mening onder meer op een Spaanse gerandomiseerde studie (RCT) onder 50 mensen, waarin het effect van vitamine D op het verloop van besmetting met COVID-19 werd onderzocht. De mensen in de groep die extra vitamine D kregen, hadden een minder ernstig verloop van de ziekte en in die groep waren minder IC-opnames en overlijdens. Ook verwijzen de experts naar andere wetenschappelijke studies die het gunstige effect van vitamine D op luchtweginfecties aantonen.

Baat het niet, dan schaadt het niet

De andere experts die zich bij de oproep in het AD aansluiten, zijn hoogleraar immunologie Harry Wichers van Wageningen University & Research, longarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) Leon van den Toon, hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Maastricht University Onno van Schayck en internist-endocrinoloog Renate de Jongh van het Amsterdam UMC. Ze adviseren dagelijks 20 tot 30 microgram vitamine D in te nemen. ‘Het is nog te vroeg om vitamine D toe te dienen in de behandeling, maar preventief een kleine hoeveelheid vitamine D slikken zou wel eens nuttig kunnen zijn’, aldus Van den Toon. De Jongh voegt toe: ‘Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad en is goedkoop, dus waarom niet?’

Bron: AD

Vitamine D supplementen kopen?

Wil je graag een kwalitatief en betrouwbaar Vitamine D supplement kopen? Ontdek dan zeker ons X nutri Vitamine D supplement in onze webshop.

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.