Terug naar overzicht

Het verschil tussen hypertone, hypotone en isotone sportdranken

4

Sportdranken: naast verschillende smaken en verpakkingen heb je ook nog heel wat verschillende types. Zo zijn er hypertone, hypotone en isotone sportdranken.  Iso watte? We leggen je graag de verschillen uit! 

We geloven best dat niet altijd even gemakkelijk is om de drie termen uit elkaar te houden. Om je hierbij te helpen, zetten we het graag nog eens op een rijtje. Zo ontdek jij wat jouw ideale sportdrank is!

Het verschil tussen isotone, hypotoon en hypertoon bij sportdranken is de mate van osmolariteit. Osmolariteit geeft aan hoeveel deeltjes er in de sportdrank aanwezig zijn. Hoe hoger de concentratie of osmolariteit, hoe langzamer het door ons lichaam opgenomen wordt. 

Even op een rijtje:
OSI = gelijk                 HYPO = minder                      HYPER = meer 

Hypertone sportdrank

Bij een hypertone sportdrank is er sprake van een hogere concentratie van deeltjes tegenover onze eigen lichaamsvloeistof. Omdat deze dranken meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml bevatten, worden deze langzamer opgenomen dan een isotonic of hypotone vloeistof. 

Wanneer gebruiken?

De hypertonic is niet aan te raden wanneer je directe energietoevoer nodig hebt. Het is wel ideaal om bijvoorbeeld meteen na een training op te nemen om de koolhydraatvoorraden weer aan te vullen.  

Ons advies

Bij Concap kan je voor een hypertonic drank rekenen op onze heerlijke recovery drank: Concap Recovery shake chocolade karamel .Met 9,47g koolhydraten per 100ml drank een prima hersteldrank. Opgelet: laat hem niet staan want je trainingsmaten en zelfs je kinderen zullen niet kunnen weerstaan aan deze heerlijke smaak! 

Hypotone sportdrank

Een hypotonic bevat ongeveer 4 gram koolhydraten per 100 ml. 

Wanneer gebruiken?

Bij een hypotonic drank is de concentratie van deeltjes lager dan de concentratie van deeltjes van ons eigen lichaamsvocht. Deze drank wordt hierdoor supersnel opgenomen is hierdoor een prima dorstlesser tijdens fysieke inspanningen.  

Hij is minder geschikt als directe energieleverancier, maar werkt wel prima om het vochtgehalte sneller weer op peil te brengen. Ideaal tijdens warme dagen waarbij je een hoge vochtopname nodig hebt.  

Ons advies

Concap biedt 2 smaken van hypotone sportdranken, de vlierbes-citroen en de roze pompelmoessmaak. Deze dranken bevatten weinig koolhydraten en suikers en zijn verrijkt met vitaminen, elektrolyten, aminozuren, framboosketonen en artisjok-extract. Daarmee niet alleen een uitstekende sportdrank, maar ook een heel fijne drank om verdund te drinken tussendoor om zo vlotter voldoende te kunnen drinken. 

Isotone sportdrank

Tot slot, de meest gekende dranksoort in de sportsector: de isotone dranken. Een Isotonic zit tussen een hypotonic en hypertonic en is zo goed als gelijk aan de concentratie van deeltjes in onze eigen lichaamsvloeistof.  

Deze dranken bevatten tussen de 6 en 8 gram koolhydraten per 100ml en wordt hierdoor vrij snel opgenomen en levert bovendien ook energie. 

Wanneer gebruiken? 

Doordat de isotone dranken energie leveren, zijn deze zeker ook aangeraden bij (duur)sporters om te gebruiken voor en tijdens de inspanning.

Isotone sportdranken zijn niet alleen prima voor het leveren van energie. Het is ook goed voor mensen die last hebben van buikloop of diarree. Zo wordt zout en vocht terug op peil gebracht. (al helemaal als je kiest voor een met ORS-zouten verrijkte variant). 

Ons advies

  • Concap Isotone sportdrank met 6-8 gram koolhydraten per 100 ml. De lemon en de orange smaak zijn al jaren vaste waarden en onze meest verkochte sportdranken in het assortiment. Deze drank is een prima samenstelling voor elk type duursporter om een goede basis te zetten voor en tijdens de inspanning. 
  • Concap Fast Energy met 7,44g koolhydraten per 100ml levert nog net iets meer energie en wordt vaak ook gecombineerd met de isotone variant. De citrus smaak van citroen is heerlijk fris en de drank wordt goed verdragen ook door sporters met gevoelige maag en darmen. 
  • Concap elektrolyten 55-11 met ORS :(=Oral Rehydration Salt). Dankzij de gemengde vruchtensmaak (tropical) wordt je uitgenodigd om voldoende te hydrateren bij het sporten, of het nu gaat om een stevige wandeling, een fietstocht, loopwedstrijd, of andere. 

Nog moeite om te kiezen? Stuur gerust een mailtje of kom langs voor advies op maat. We helpen jullie graag verder! 

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.