Terug naar overzicht

Koolhydraten tijdens de training

foto reep

Koolhydraten. Iedereen kent de naam, maar hebben we ze nu wel of niet nodig en waarom precies? 
Spoiler alert! In de sportwereld zijn ze absoluut nuttig en de reden is heel eenvoudig: Koolhydraten zijn de belangrijkste leverancier van energie. Vooral tijdens langdurige of intensieve inspanningen. Maar wat is de juiste hoeveelheid als je bijvoorbeeld gaat fietsen of hardlopen?

Een woordje over koolhydraten

Je zou kunnen zeggen dat koolhydraten de belangrijkste brandstof zijn voor het lichaam van een sporter. Als je lichaam nood heeft aan energie, haalt het dat uit het makkelijkst uit de aanvoer van koolhydraten. Daarom vormen koolhydraten de basis voor elk van onze energierepen.

Te weinig brandstof gebruikt? Dan kan je wel eens stilvallen: Vermoeidheid en een verminderd prestatievermogen loeren al snel om de hoek.  

De ideale hoeveelheid

De koolhydraatbehoefte hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de trainingsfrequentie, de -duur en de intensiteit van de (sport)activiteit een belangrijke rol. Omdat de energiebehoefte steeds verschilt, is het belangrijk om ook je koolhydraatinname aan te passen. Een andere hoeveelheid voor een intensieve training of belangrijke wedstrijd ten opzichte van een korte hersteltraining. 

Maar let op: de stelling 'hoe meer koolhydraten, hoe beter' is absoluut verkeerd. Je lichaam kan maar een beperkt aantal koolhydraten opslaan. Neem je toch te veel op, dan kan dit leiden tot maag- en darmklachten. 

Om je koolhydraatinname af te stemmen op je behoefte, neem je best  voor, tijdens en na de trainingen of wedstrijd extra koolhydraten op. Zo blijft je energie op peil. 

De algemene richtlijn: 
1-2 uur sporten - 30 gram koolhydraten per uur 
2-3 uur sporten - 60 gram koolhydraten per uur 
Langere inspanningen - 90 gram koolhydraten per uur

Sporten vraagt veel van je lichaam. Daarom is het belangrijk om ook na de intensieve inspanningen je lichaam te ondersteunen met het herstel. Vul na het sporten zeker je koolhydraten en eiwitten aan.

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.