Terug naar overzicht

Presteren doe je met ijzer!

Concap artikelen (18)

Als sporter laat je best regelmatig jouw bloedwaarden controleren want een tekort aan vitaminen of ijzer heeft een negatief effect op je sportprestaties. Dit willen we natuurlijk vermijden. Zeker vrouwen en topsporters hebben snel een tekort aan ijzer.

 

Wat is ijzer?

Ijzer is een mineraal dat zorgt voor het zuurstoftransport in het bloed en de spieren. Je kan ijzer uit voeding halen zoals spinazie, pompoen, courgette enz., maar bij een tekort is het moeilijk om via voeding de waarden terug op peil te krijgen. Hiervoor worden vaak supplementen zoals ijzersiropen voor gebruikt.

Maar voorkomen is beter dan genezen! Supplementen kunnen ook gebruikt worden om de ijzerwaarden te onderhouden.

Symptomen ijzertekort

Enkele symptomen die je als sporter kan ervaren bij een ijzertekort:

  • Na het sporten kan je meer last hebben van spierpijn. 
  • Je hebt soms sneller koud tijdens het sporten. 
  • Tijdens de training kan je snel uitgeput of snel buiten adem zijn. Sommige sporters ervaren ook een hogere hartslag tijdens de trainingen.
  • Je voelt constante vermoeidheid ook voor en na het sporten.
  • Ook duizeligheid komt bij ijzertekort soms voor.

Bij elke sporter kan dit zich anders uiten maar door bovenstaande symptomen kan een ijzertekort ervoor zorgen dat je als sporter minder goed presteert. 

IJzersupplementen

De behoefte aan ijzer is bij prestatiesporters over het algemeen hoger. Dit komt o.a. omdat je tijdens het sporten ijzer verliest via zweet. Dit kan oplopen tot 0,4 mg per liter. Daarom dat je als sporter best al ter preventie ijzer bijneemt. Dit kan met onze Phar-mi-lan ijzersiroop + vitamine c of Phar-Mi-Lan ijzersiroop + vitamine c + foliumzuur + B12

Een aantal voordelen van deze ijzersiropen op een rijtje

De vitamine C in beide siropen zorgt voor een goede opname van het ijzer in het bloed. Deze siropen geven geen tandverkleuring! De ijzersiroop met vitamine B12 en foliumzuur is speciaal ontwikkeld omdat er bij een ijzertekort vaak ook een tekort is van deze 2. Hierdoor kan je dan zelf problemen krijgen met het geheugen tot zwakke spieren. 

Gebruik van onze ijzersiropen

Voor gebruik goed schudden met de fles. Gebruik 1 tot 2 dopjes nuchter voor het ontbijt of voor de hoofdmaaltijd of de training. Na openen in de koelkast bewaren. 

Heb je het gevoel dat jij een ijzertekort hebt? Ga langs bij de huisarts voor een controle.

Wil jij graag advies op maat? Kom dan langs in onze winkel!

Dit voedingssupplement mag niet ter vervanging van een gezond en gevarieerd eetpatroon gaan.
De aanbevolen dagelijkse dosis niet overschrijden zonder medisch advies.
Koel en droog bewaren buiten direct zonlicht.

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.