1. Kleding en uitrusting
Werk met laagjes
Het laagjesprincipe houdt je warm en droog:
- Baselayer: Vochtregulerende kleding voert zweet weg van je huid.
- Midlayer: Isolerende materialen zoals fleece of wol houden je warm. Ook wij hebben bij Concap een shirt met lange mouwen en een dikker laagje langs de binnenkant.
- Outer layer: Een wind- en waterdichte jas beschermt tegen regen en wind.
Tip: houd onze socials in de gaten aangezien we binnenkort onze nieuwe winter wielerkledij lanceren!
Warmte behouden
Verlies geen onnodige warmte via je hoofd, handen en voeten. Een muts, handschoenen en thermosokken zijn onmisbaar. Kies daarnaast voor reflecterende kleding of accessoires om veilig te blijven in het donker. Ook waterdichte schoenen zijn zeer belangrijk bij nat weer, niemand komt graag thuis met gevoelloze tenen!
Tip: Begin met meerdere lagen en trek er een uit als je het te warm krijgt. Zo voorkom je overmatig zweten en te veel vochtverlies.
2. Warming-up en cooling-down
Geef je spieren de tijd om te wennen aan de kou.
- Warming-up: Neem extra tijd om blessures te voorkomen.
- Cooling-down: Doe je cooling-down bij voorkeur binnen om afkoeling te vermijden.
3. Veiligheid en zichtbaarheid
- Controleer het weer: Bereid je voor op regen, sneeuw of gladde wegen.
- Wees zichtbaar: Gebruik verlichting en reflecterende accessoires als je traint in de schemering of het donker.
- Kies de juiste materialen: Zorg voor extra grip bij gladheid of sneeuw.
4. Bescherm je luchtwegen
Adem door je neus om de lucht te verwarmen voordat deze je longen bereikt. Een buff of sjaal over je mond kan helpen tegen de koude lucht. Hierdoor warm je de lucht al op voor het in jouw longen terecht komt en je neemt meer zuurstof op dan dat je door je mond zou inademen. Alleen maar voordelen aan deze ademhaling😉.
5. Voeding en hydratatie
Ook in de winter verlies je vocht, dus blijf voldoende drinken. Je lichaam verbruikt meer energie om warm te blijven, dus voorzie jezelf van extra brandstof:
- Sportdrank: Kies voor isotone dranken zoals Concap Max Isotonic met extra koolhydraten (als je anderhalf tot 2 afgestreken schepjes gebruikt) en mineralen. Deze blijven maag- en darmvriendelijk, zelfs in geconcentreerde vorm.
Ook de Concap Fast Energy is ideaal om bij kouder weer onder de 15°C te gebruiken. De L-Citruline in de formule zorgt ervoor dat jij extra energie hebt om jouw lichaam zowel warm te houden als een goede inspanning te leveren.
Voor extra energie en uithouding kan je eventueel gebruik maken van onze nieuwe Concap Max Energy drankpoeder in de eerste bidon tijdens het sporten. Opgelet ook tijdens het sporten bij koud weer moet je per uur een bidon van 500ml gebruiken. - Sportvoeding: Energierepen zoals de Concap Energierepen banaan en citroen. Heb je snel extra energie nodig? Gebruik dan onze Concap Fruity bars om het snelste jouw energie aan te vullen. De Fruity bars kunnen we tussen een energiegel en energiereep plaatsen, ze hebben een zachte gelatine achtige textuur die gemakkelijk weg te slikken is tijdens het sporten.
Zijn repen te moeilijk voor onderweg? Ontdek dan onze Concap energiegels binnen ons assortiment met zowel scheur- als draaidopverpakkingen. - Supplementen: Overweeg vitamine D en een multivitaminekuur om je weerstand en energieniveau te ondersteunen in deze donkere maanden. Zeker als sporter heb je snel een tekort aan vitaminen, daarom dat we aanraden 2 keer per jaar een multivitaminen kuur te gebruiken. Het beste is 1 keer in het voorjaar en 1 keer in het najaar. Ook bij zieken in de omgeving kan je enkele dagen multivitaminen gebruiken om de weerstand te verhogen.
Vitamine D is ook wel bekend als de vitamine van de zon. Deze zien we tijdens de winter veel minder waardoor we snel een tekort ontwikkelen. Vitamine D zorgt ervoor dat je ook genoeg energie hebt, indien je hiervan een tekort hebt zal dit ook invloed hebben op de sportprestaties en zullen je spieren sneller verkrampen. Laat daarom regelmatig (ongeveer 2 keer per jaar) een bloedanalyse uitvoeren bij de arts.
6. Pas je training aan
- Start rustig: Begin op een laag tempo en verhoog de intensiteit geleidelijk.
- Alternatieve trainingen: Bij extreem weer kun je kiezen voor een indoortraining. Gebruik hiervoor een Concap Hypotonic 55-11 500ml verkrijgbaar in pompelmoes- en vlierbes citroensmaak of een Concap elektrolyten met ORS 55-11 drankpoeder voor voldoende hydratatie.
7. Luister naar je lichaam
- Let op tekenen van onderkoeling, zoals rillingen of gevoelloosheid. Heb je dit voor? Warm in een tussenstop ergens op voor je terug verder gaat. Zeker bij onderkoeling ga je alleen maar je lichaam extra belasten wat zeker niet gezond is.
- Forceer niets; koude spieren zijn kwetsbaarder voor overbelasting en dit kan je natuurlijk missen als kiespijn als voorbereiding op een sportseizoen.
Extra energie voor koude dagen
Tip: Wil je weten welke producten het beste bij jouw trainingsdoelen passen? Bezoek onze winkel voor persoonlijk advies.
Blijf actief en gezond deze winter, en vergeet niet: een goede voorbereiding is het halve werk!
Advies op maat
Weet jij niet met welke sportvoeding of supplementen te beginnen? Vraag gerust vrijblijvend advies op maat aan de medewerkers in de Proti Balance winkels. Zijn de winkels voor jou te ver? Vul dan ons online formulier in en krijg vrijblijvend advies in jouw mailbox.
Koel en droog bewaren buiten direct zonlicht en buiten bereik van jonge kinderen.
Dagelijks aanbevolen dosis niet overschrijden.
Voedingssupplementen mogen niet gebruikt worden ter vervanging van een gevarieerde en gezonde voeding.