Terug naar overzicht

Beter presteren dankzij natuurlijke producten!

Energie_groep-001_webres

Lees hier het volledige interview van Luc in Cycle Live over het ontstaan en de evolutie van Concap. 

Concap vierde zopas zijn vijftiende verjaardag. Vijftien jaar waarin de prestatie-ondersteunende producten uit het Belgische Vorselaar een constante evolutie hebben doorgemaakt. “Op een natuurlijke manier de prestaties van sporters naar een hoger niveau tillen, dat is waar we al 15 jaar lang naar streven en bekend om zijn.” Aldus Luc Van den Broeck, oprichter en bezieler van Concap. Cyclelive Magazine trok naar Vorselaar om de geschiedenis achter Concap te achterhalen.

Dag Luc, vertel eens hoe je erbij gekomen bent om met Concap te beginnen. 

Als fanatieke sporter en wielrenner bij de toenmalige amateur categorie - nu elites zonder contract - was ik steeds op zoek naar natuurlijke supplementen die mij konden helpen verbeteren, zowel op gebied van sportieve prestaties, als met de algemene gezondheid. 

Wanneer is de interesse voor natuurlijke producten ontstaan? 

Dat begon toen ik actief deelnam aan het competitief wielrennen en veel in aanraking kwam met ervaren renners en artsen. Het viel op hoe er op hoog niveau gewerkt werd met methoden die eigenlijk niet volgens het boekske waren. Atleten op hoog niveau werden - vaak zelfs op advies van dokters - haast gedwongen om gebruik te maken van medicatie. Ik had sterke banden met meerdere toprenners die mij vertelden over de gang van zaken. Ze zagen het liever anders maar konden soms niet anders dan meegaan om te presteren. Ik heb mij toen verdiept in homeopathie en enkele jaren later ook op natuurlijke stoffen die het lichaam goed kan verdragen en voordelen geven. Bepaalde homeopatische dingen werkten heel goed. Dit was in de jaren 2000 tot 2011. Ik heb in die tijd protocols uitgewerkt en laten uittesten door renners uit mijn vriendenkring die hiervoor openstonden. Zij behaalden hier mooie resultaten mee en voelden de voordelen. 

Ooit maakte ik mee dat twee goede trainingsmaten op profniveau beiden een protocol van mij testten in een gekende klassieker. Ze waren al jaren goede vrienden en presteerden beiden buitengewoon goed, mede door de homeopathie. In die klassieker reed de ene solo in een lange aanval en hij dacht dat het goud binnen was. Dat was echter buiten zijn kameraad gerekend die met een hele groep achter hem het gat dichtreed alsof het niets was voor hem. Het eindigde met een ereplaats voor beiden, maar sindsdien trainen deze twee niet meer samen. Dit soort prestaties bewezen voor mij dat er zoveel mogelijk was om te sporten op een naturelle en gezonde basis. 

Homeopathie is echter sinds 2011 bijna volledig uit beeld omdat het ‘no needle verbod’ kwam, waar homeopathie vooral de krachtigste werking onderhuids had. Maar de huidige methode van capsules, poeders en vloeibare formules waar verschillende sporters steeds meer de voordelen van in zien, laat mijn interesse naar nieuwe dingen alleen maar verder doorgroeien.

Dus dit was naast het fietsen je grootste passie?

Jawel, formules ontwikkelen is een hobby voor mij. Noem het gerust een uit de hand gelopen hobby zoals ze dat zeggen. Het uitproberen en opvolgen wat het product als voordeel geeft is iets dat me niet meer losgelaten heeft. Ik denk dat mijn kracht vooral zit in het feit dat ik mezelf niet als allesweter zie. Ik sta open voor alle tips en ik lees veel en ik zoek en test veel losse nieuwe natuurlijke stoffen. Ik heb altijd een honger naar nieuwe kennis. 

Ik ken je al zeer lang als iemand die enorm anti-doping is en overal het gebruik van natuurlijke producten promoot. Vanwaar is dat enorme anti-doping gevoel ontstaan? 

Jawel, ik ben al jaren aan het pleiten voor meer natuurlijke formules met voelbare ondersteuning voor sporters. Ik volg alles op en merk dat er nog veel misgaat in de begeleiding. Vaak wordt er naar medicatie gegrepen om sporters te ondersteunen. Dit komt geloof ik doordat er bij begeleiders en artsen vaak te weinig tijd is en ook te weinig kennis is over het gebruik van natuurlijke supplementen. 

Naar mijn visie kan een huisarts nooit de juiste supplementen aanbevelen aan een presterende sporter door tijdsgebrek en gebrek aan ervaring in deze materie. Huisartsen zijn er dan ook in eerste instantie om zieke mensen te helpen en sporters te screenen en ze gezond te maken of houden maar niet om sporters te prepareren of te tunen. Het vergt aanzienlijke energie, kennis en zeker ook veel tijd om op de hoogte te zijn van de nieuwste stoffen en supplementen. Dat is tijd die de doorsnee arts in deze tijden niet meer heeft. Dit is de reden waarom ik ervoor heb gekozen mijn standpunt in te nemen. 

Je kan op websites van merken gaan waar je honderden supplementen vindt die vaak als wondermiddel aangeprezen worden. Ik denk echter niet dat er iemand is die zoveel supplementen aankoopt van de concurrentie als ik. Ik koop alles aan waarvan ik denk dat het iets bruikbaars kan zijn of dat me slimmer kan maken. Maar 47 op 50 keer kom je bij zoiets bedrogen uit. Daarom dat we al onze formuleringen gedurende minstens een jaar uittesten, eerst zelf en vervolgens met een groep sporters en ook niet-sporters in en rondom ons bedrijf. Stuk voor stuk mensen die ik beter ken bij hun bloedgroeptype dan bij hun naam. Dat is trouwens nog steeds onbegrijpelijk voor mij dat we zowat het enige bedrijf in voedingssupplementen zijn dat bloedgroeptype als één van de vertrekpunten neemt bij de ontwikkeling van supplementen. Heel veel natuurlijke producten zijn bloedgroep gelinkt en dus vaak beter opnemend en werkend bij bv. personen met bloedgroep A dan bij O. Meer nog, mensen met A bloedgroep en O bloedgroep liggen vaak ver uit elkaar wat betreft hun reactie op of opname van supplementen.

Je hebt verschillende producten die de prestaties bevorderen/ ondersteunen, is het niet moeilijk om aan te tonen?

Eigenlijk helemaal niet. Het is duidelijk zichtbaar dat wanneer een gezond getrainde sporter ondersteund wordt met de juiste supplement(en), dit invloed heeft op de prestatie maar ook op de sporter zijn gevoel. Ook in bloedanalyses die door hun artsen worden uitgevoerd zijn de resultaten daarnaast duidelijk aantoonbaar.

Zijn renners niet meestal overtuigd dat het net de training en hun eigen talent is dat hen net beter maakt?

De echte sportmannen en -vrouwen weten dat ze ondersteuning nodig hebben van supplementen. De volgende tekenen geven aan dat ze goed bezig zijn: een verbeterde kracht, uithouding, beleving en herstel. Talent, goede materialen en de juiste trainingen zijn belangrijk, maar wie de juiste voeding en supplementen gebruikt zal altijd nog een paar procent verbetering ervaren.

Wat was het eerste product dat je op de markt bracht?

De Concap forte werd in 2008 gelanceerd. Het blijft nog steeds de basis van ons hele assortiment omdat iedereen –sporter of niet – er veel voordeel uithaalt naar mentale focus en energie. 

Wat zijn je ambities? Nieuwe producten?

Inderdaad, jaarlijks brengen we minimaal een tiental nieuwe en ook verbeterde producten uit. Naast sportsupplementen hebben we ook supplementen die preventief werken tegen allerlei kwaaltjes zoals een verhoogde cholesterol, ijzertekort, krampen, veroudering en veel meer.

Naast de ondersteunende producten zijn ook de gels, repen, shots en dranken van Concap aan een constante opmars bezig. Waarom zou een fietser ook best die producten van Concap gebruiken en geen andere merken?

Concap kan door iedereen gebruikt worden, is aangenaam van smaak, goed opneembaar in het lichaam en de producten doen waarvoor ze gebruikt worden. We zijn de goedkoopste op de markt dankzij onze voordelige sporter- en teamtarieven. Wat heel belangrijk is in deze tijden; we proberen voor elke sporter het juiste product te ontwikkelen of je nu sport op recreatief of professioneel niveau.

 

Heb jij na het lezen van dit artikel vragen over onze producten? Contacteer ons via het contactformulier op onze website.

Wil jij graag vrijblijvend advies op maat verkrijgen? Vul dan dit formulier in en krijg ten laatste enkele dagen later een protocol uitgeschreven op jouw maat in jouw mailbox!

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.