Terug naar overzicht

Basisregels voor sporters.

Concap artikelen (18)

Of je nu een beginnend sporter bent of reeds bergen ervaring hebt, het is niet altijd even makkelijk om de juiste ondersteuning op vlak van voeding en supplementen te vinden. Helemaal is dit zo wanneer je een geschikte bijhorende uitleg wenst. Daarom bieden wij in dit artikel meer uitleg over enkele basisregels tijdens het sporten. We focussen ons specifiek op voeding, drank en supplementen. Dit drieluik is immers van groot belang om het lichaam in topvorm te krijgen en behouden. Lees hier snel verder.

Gezondheid

Voedingssupplementen

Zeker als sporter is het ontzettend belangrijk om jezelf goed te voelen, jezelf te verzorgen en het lichaam met voedingssupplementen te ondersteunen. Het belang hiervan wordt nog heel vaak onderschat, vaak tot men het verschil zelf ervaren heeft. 

Bij Concap adviseren we sporters bv. minimaal 2 x per jaar een multivitaminenkuur te gebruiken. Deze worden dan bij voorkeur in het voorjaar en in het najaar gebruikt. Dit om de weerstand van het lichaam te ondersteunen. Personen die bv. door hun beroep veel in contact komen met ouderen, kinderen of zieken gebruiken best ook in de winter extra multivitaminen. 

Bij tekorten in het lichaam is het zeer belangrijk om deze kort op de bal weg te werken om goed te kunnen presteren. Als sporter ben je over het algemeen veel gevoeliger aan een tekort van ijzer of vitamine D. Een preventieve kuur met supplementen zoals Concap Iron Power of  X-Nutri Vitamine D3 liquid kan een langduriger herstel achteraf voorkomen. Gebruik 1 capsule van de Concap Iron Power met een glas water voor de training om het energiepijl te verhogen en de vermoeidheid tijdens de inspanning tegen te gaan.  Gebruik 1 softgel capsule van de Vitamine D3 's ochtends na het ontbijt met een groot glas water. Heb je als sporter een tekort, dan zal dat merkbaar worden aan de vermoeidheid die gaat doorwegen, de spieren die sneller verkrampen en afzwakken enz. Bij een tekort informeer je best even naar een aangepaste dosis die jou er snel weer bovenop helpt. 

Als sporter wordt de hartspier extra belast tijdens de inspanningen, zeker wanneer je diep doorgaat tijdens een stevige sportsessie. Om de hartspier op deze momenten extra te beschermen kan je X-Nutri Co-enzyme Q10 gebruiken. Naast bescherming zorgt het ook voor een regelmatigere hartslag en geeft het extra energie. Vanaf 40 jaar raden we dit supplement aan iedereen aan om het te gebruiken. Zelfs  als je niet actief bent, heb je dan baat bij het gebruik van Co-enzyme Q10. Dit supplement verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en heeft een positief effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het lichaam. Alleen maar voordelen met dit supplement. Van de X-Nutri Q10 gebruik je 1 capsule per dag met water. 

Wil je graag jouw energieniveau verhogen tijdens de inspanning? Dan kan je gebruik maken van Concap Forte of Concap Sport. Naast energie geven deze pilletjes ook een verbeterde mentale focus die zeer welkom is bij de meeste sporters. Eén verkeerde beweging kan voor een sporter vaak heel wat teweegbrengen voor het overige deel van het seizoen.  Daarnaast bevorderen de Forte en Sport ook betere prestaties, een betere bloedcirculatie en een beter herstel. Daarom dat deze capsules zeker bij de basis horen van elke sporter voor zowel recreatieve als competitieve sporters. 

Wat is het verschil tussen Concap Forte en Concap Sport? 
Doorgaans – bij ongeveer 8 op 10 is Concap Forte meer geschikt voor personen met bloedgroep A en Concap Sport voor bloedgroeptypes O. Bij een bloedgroep B is het iets moeilijker te zeggen, maar meestal is Concap Forte de gebruikte variant. Je zal geen negatieve effecten ervaren bij een “foute” keuze, maar gewoon een meer voelbaar effect ervaren bij de meer geschikte variant.

Beide variaties zijn beschikbaar in een verpakking van 180 capsules. Omdat het supplement doorgaans dagelijks gebruikt wordt, zijn er ook eco-packs van 400 capsules verkrijgbaar.

Voeding 

Voor en tijdens het sporten kan er gebruik gemaakt worden van een energiegel of een energiereep om jou te voorzien van energie tijdens het sporten. Op een lege maag sporten heeft een negatieve invloed op jouw sportprestaties en dit raden we dus absoluut af. Ga jij in de ochtend sporten en heb je nog niets gegeten met koolhydraten? Dan kan je best gebruik maken van een gel of reep voor je vertrekt. Daarna raden we aan om ongeveer om het half uur iets te gebruiken van sportvoeding. Dit is een gemiddelde aangezien sommige sporters na 20 minuten een voedingsbron moeten gebruiken en andere pas na 40 minuten. Dit is vooral uittesten en jouw lichaam leren kennen tijdens inspanningen.  Opgelet een energiegel en energiereep hebben telkens enkele minuten nodig voor de energie voelbaar is  en daarom dat je best een paar minuten voor de dip begint met de sportvoeding te gebruiken. Dat is het belang opnieuw om je lichaam te leren kennen tijdens het sporten.

Bij Concap vind je verschillende energierepen en energiegels. Daarnaast hebben we ook fruity bars die een soort van mengeling zijn van gels en repen. Ze zijn namelijk heel gemakkelijk te gebruiken omdat ze een jelly structuur hebben.  
De energiegels met cafeïne, zijnde onze gel finale en gel carbo +, raden we aan op het einde van de inspanning te gebruiken om het laatste nog uit het lichaam te halen. Opgelet personen die minder goed op cafeïne reageren (doorgaans bloedgroep O), raden we dit af.

Na het sporten is het belangrijk om iets van eiwitten te gebruiken om de spieren te ondersteunen. Hiervoor kan je gebruik maken van onze Concap recup shake met chocolade karamel smaak. Naast eiwitten bevat deze shake nog een aanvulling van BCAA's en mineralen. Belangrijk om te weten is dat je het best een product voor herstel, zoals een shake of reep, kan gebruiken binnen het half uur na de inspanning. Anders heeft het geen nut meer. 

Drank

1 bidon per uur is het gemiddelde dat vaak als advies aangeraden wordt. Wil je echt weten of je genoeg drinkt tijdens het sporten? Ga voor het sporten op de weegschaal staan en vergelijk dit met het gewicht direct na het sporten. Weeg je na het sporten minder? Dan is dit een teken dat je nog te weinig drinkt tijdens het sporten of dan heeft jouw lichaam meer nood aan hydratatie. 

Een sportdrank zoals een isotone drank bevordert een snelle vochtopname en het maximaliseert de rehydratatie door de mineralen die in de drank aanwezig zijn. 

Ben jij een sporter die veel zweet? Dan moet je extra veel belang hechten aan het drinken tijdens het sporten. Je kan ook kiezen voor aangepaste sportdrank. Maak dan gebruik van onze Concap Elektrolyten met ORS 55-11drankpoeder, deze heeft een lekkere tropicalsmaak en vergroot de vochtopname in het lichaam dankzij de aanwezigheid van de ORS-zouten.

Advies op maat

Twijfel je over wat jij best gebruikt in jouw persoonlijke situatie? Kom langs in onze winkel voor advies op maat of vul ons online formulier in om advies op maat te verkrijgen.

Weet jij nog niet waar je onze producten kan vinden? Onze eigen officiële verdeelpunten zijn de Proti Balance winkels in Vorselaar en Brasschaat. Daarnaast zijn we te vinden bij heel wat therapeuten, apothekers en in de betere sportwinkels.

Twijfel je of je deze producten mag gebruiken in combinatie met jouw medicatie? Raadpleeg dan steeds je huisarts.

De aanbevolen dagelijkse dosis niet overschrijden zonder medisch advies. Voedingssupplementen vervangen geen gevarieerde en evenwichtige voeding, noch een gezonde levensstijl. 

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.