Terug naar overzicht

Gravelen, wat is het?

Concap artikelen (32)

Heb jij al gehoord van gravelen? Het wordt steeds populairder onder de sporters. Er bestaat zelfs al een WK gravelracen! Maar wat is deze sport nu juist? 

Wat is gravel rijden?

Het is een combinatie van verschillende sporten zoals wegwielrennen, mountainbiken en cyclocross. Men rijdt bij gravelen vooral over grindwegen. Het grote verschil is dat er een ontspannen sfeer hangt bij gravelen. Het is niet al te technisch en iedereen kan er mee starten. Het is eerst amateuristisch begonnen, maar sinds 2022 is het eerste WK georganiseerd en verschillende profwielrenners hebben hieraan deelgenomen. De sport wordt meer en meer ontdekt en net zoals in de cyclocross worden ook de materialen meer en meer erop afgestemd. 

Ontstaan van gravel rijden

De oorsprong ligt in Amerika en de sport krijgt nu meer bekendheid in ons land. Amerikanen zijn deze sport gestart door op de paden te rijden die voor de brandweerwagens bestemd zijn. Deze lopen door de bossen en meer afgelegen plaatsen. Het vergemakkelijkt de brandweer om zich in meer afgelegen gebieden te verplaatsen. 

Wat heb je nodig?

Je kan gravelen met verschillende fietsen maar ondertussen zijn er ook "gravelbikes". De fietsen zijn anders gebouwd dan een mountainbike of een cyclocrossfiets. Ze zijn stabieler op de weg en gravel doordat hun trapas lager ligt dan bij een cyclocrossfiets. Ze hebben ook een aflopende bovenbuis waardoor je gemakkelijker kan afstappen. Ook de banden verschillen omdat deze voor meer grip zorgen in de gravel. Tegenwoordig heb je merken die zich hierin specialiseren en op maat samenstellen.

Hoe combineren met sportvoeding en sportdrank?

Ook tijdens gravelen mag je zeker niet vergeten jezelf te bevoorraden. Het meest geschikt zijn Concap energierepen en Concap energiegels om jouw energieniveau op peil te houden.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld onze sportdranken zoals de Conap hypotone drank tijdens lange ritten en de Concap isotone drankpoeder als dorstlesser en om een energieboost te krijgen. Zweet je heel hard, gebruik dan onze Concap elektrolyten met ORS 55-11 drankpoeder met een heerlijke tropicalsmaak.

Wil jij graag advies op maat? Kom langs in onze winkel en wij helpen jou met plezier verder.

Droog en koel bewaren buiten direct zonlicht en buiten bereik van jonge kinderen. Voedingssupplementen vervangen geen gezonde en gevarieerde voeding en levensstijl.

 

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.