Terug naar overzicht

Het effect van collageen op sporters

Concap artikelen-3

Een sporter die een supplement met collageen bijneemt, ziet zijn kans op blessures verminderen. Wij vertellen jou in dit artikel wat collageen nu precies is en hoe het komt dat dit bindweefsel ervoor zorgt dat jij als sporter minder blessures krijgt in de toekomst.

Wat is Collageen?

Collageen zijn een aantal moleculen samen die voor het bindweefsel zorgen in ons lichaam. Het lichaam maakt dit in normale omstandigheden aan tot de leeftijd van ongeveer 25 jaar. Na deze leeftijd vermindert de productie van collageen in het lichaam. Er zijn verschillende types collageen en verschillende soorten bindweefsels. Een aantal voorbeelden hiervan zijn pezen, botten en kraakbeen.

Naast lichaamseigen collageen, kan je ook collageen uit supplementen halen. Zo kan je de hoeveelheid collageen op punt houden na de leeftijd van 25 jaar. Daarnaast bevatten een aantal voedingsmiddelen bepaalde bouwstoffen die de aanmaak van collageen stimuleren, zoals omega 3 vetzuren of vitamine E. Ook deze beiden kunnen uit een supplement extra opgenomen worden. 

Belangrijk om weten is ook dat collageen ook afgebroken wordt door het lichaam in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld bij een vitamine D-tekort of door het gebruik van voedingsmiddelen zoals frisdrank, snoepgoed en wit brood. Vermijd dus voeding met veel koolhydraten en suiker en kies voor gezondere alternatieven zoals suikerarme snacks en dranken.

Collageen voor sporters

Wil jij jouw kraakbeen, botten en pezen optimaal ondersteunen? Door collageen te gebruiken, houd je deze soepel. Bij een tekort aan collageen kan je immers last krijgen van gewrichtspijnen. Gebruik daarom supplementen die de aanmaak van collageen stimuleren. Ook is bewezen dat als je tijdens het sporten last hebt van jouw gewrichten door overbelasting dit door collageensupplementen verholpen kan worden.

Je kan collageen preventief gebruiken, maar het wordt ook gebruikt om kraakbeen te herstellen. Dit is volgens onderzoek met collageen bewezen bij mensen met een verhoogd gewicht waarbij het kraakbeen in de knieën terug hersteld raakte.

Andere voordelen 

Collageen heeft een extra voordeel dat mooi is meegenomen, want het beïnvloedt namelijk ook de elasticiteit van de huid. Gebruik je een supplement zoals X-Nutri collagen+ dan kan je misschien een aantal rimpeltjes tegen gaan in de toekomst ;-). Daarnaast vermindert het risico op aandoeningen rond gewrichten op latere leeftijd, op voorwaarde dat je jouw collageensupplement trouw neemt en de juiste voeding consumeert.

Supplementen

Je vindt collageen als supplement terug in onze X-Nutri collagen+ en onze X-Nutri collageendrank. Wil je de aanmaak van collageen stimuleren in jouw lichaam? Dan kan je ook X-Nutri vitamine C bijnemen of onze X-Nutri Omega 3.

Heb je een vitamine D-tekort? Dan raden we aan om onze X-Nutri Vitamin D Liquid of  X-Nutri Vitamine D3 K1 E als supplement te gebruiken.

Wil jij graag advies bij het gebruik van jouw supplementen om tot het gewenste resultaat te komen? Kom eens langs in onze winkel of contacteer ons .

Bron 1, Bron 2 en Bron 3

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.