Terug naar overzicht

Spierkrampen tijdens het sporten

Week 0509  bestanden-3

AI!! Spierkrampen - daar gaat jouw top 3 uitslag in de wedstrijd... Iedereen heeft het al wel eens meegemaakt. Een kramp tijdens het sporten of de kuiten of tenen die plots verstijven in je slaap. Hoe komt het dat we deze krampen krijgen?
Ontdek hier de oorzaak én oplossing bij krampen tijdens en naast het sporten. 

Wat zijn spierkrampen?

Laten we eerst even kijken wat er in je lichaam gebeurd bij een spierkramp. Een kramp is een plotse samentrekking van de vezels in je spier. Deze zorgt dan op zijn beurt voor een plotse en soms hevige pijn en ontstaat spontaan, vaak tijdens of na het sporten of een inspanning. Je hebt tijdens de kramp geen controle meer over deze spier. 

Een aantal mogelijke oorzaken van spierkrampen

  1. Vermoeidheid van een bepaalde spiergroep kan voor spierkrampen zorgen. Daarnaast kan een verkeerde houding hier een extra factor zijn om de spierkramp uit te lokken. (Denk maar aan op je onderbenen zitten op een stoel waarna je snel moet rechtstaan.) Belast je een vermoeide spier extra dan verhoog je het risico op krampen bovendien ook nog. Tijdens een spierkramp kan je gebruik maken van de X-Nutri Magnesiumsiroop. Deze siroop is verrijkt met Vitamine B6 en zorgt er zo voor dat de vloeibare magnesium nog sneller wordt opgenomen door jouw lichaam. 
  2. Sporten bij warmere temperaturen kan ertoe leiden dat je sneller krampen krijgt. Doordat je in een warmere omgeving sport zweet je meer dan gebruikelijk. Hierdoor zal je sneller uitdrogen en zullen je spieren sneller vermoeid zijn dan in normale omstandigheden. 
  3. Uitdroging door te weinig vochtopname of door fysieke activiteiten. Door te zweten ga je niet alleen vocht verliezen maar ook zouten. Deze zouten moet je terug aanvullen om te voorkomen dat je krampen krijgt. Een prima oplossing hiervoor is onze Concap elektrolyten met ORS drankpoeder. Dit drankpoeder zorgt ervoor dat je tijdens het sporten voldoende hydrateert en je lichaamszouten worden tegelijkertijd aangevuld. 

Tips om spierkrampen te voorkomen

  1. Bouw je training rustig op hierdoor vermijd je vermoeide spieren. Begin zeker met een opwarming en eindig met een cooling down. 
  2. Probeer je training aan te passen naar de omstandigheden. Bij een hittegolf kan je beter een minder zware training op je trainingsschema plaatsen en of kiezen voor een indoor alternatief. 
  3. Drink genoeg tijdens je inspanningen om uitdroging te voorkomen. Gebruik eventueel een hypotone drank, isotone drank of een drankpoeder aangevuld met ORS zouten.
  4. Gebruik preventief magnesium tegen de spierkrampen. Neem zeker 1 maatbeker voor of meteen na de inspanning. Ook onze magnesium shots zijn een absolute aanrader. Zo kan je jouw dagelijkse dosis magnesium makkelijk meenemen onderweg! Heb jij geen training gepland die dag kan je ook een dosis nemen voor de maaltijd. Dit werkt ook tegen de vermoeidheid en is goed voor je vetverbranding bovendien! 

Wil jij graag advies op maat? Kom dan gerust eens langs in onze verkooppunten en wij helpen je met alle plezier verder!

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.