Terug naar overzicht

Waarom als sporter rustdagen inplannen?

Concap artikelen (6)

Een rustdag ter afwisseling van drukke trainingen en wedstrijden is voor een sporter erg belangrijk. Je wilt namelijk niet uitgeblust zijn in het midden van het seizoen. Daarnaast is het niet alleen voordelig om deze rustdagen te nemen voor je lichaam maar brengt het ook meer evenwicht in je privé leven - denk maar aan kinderen, huisdieren of partners.

Een sportman of -vrouw vindt een goede balans door te luisteren naar het lichaam. Is jouw trainingsschema hierop voorzien?  Ontdek het hier.

Wat bedoelen we met een rustdag nemen? 

Vroeger was er veel minder kennis over dit topic en veel meer een "blijven gaan" mentaliteit in de sport. Tegenwoordig zijn er echter heel wat onderzoeken die aantonen dat sporters ook rust nodig hebben en zo zelfs beter presteren. Zonder de rustdagen geef je jouw lichaam noch fysieke, noch mentale rust. Denk maar aan de energie die terug moet opbouwen of de spieren die moeten herstellen. Dat doe je best door enerzijds op tijd een pauze in te lassen, anderzijds door jouw lichaam te ondersteunen met de juiste suppletie. Zo zet je immers in op preventie tegen blessures. Wat de supplementen betreft, kan je gebruik maken van onze Concap Amino A of Concap Amino O capsules. Ook de juiste voeding om het lichaam te herstellen zoals een Concap recuperatiereep of recovery shake zijn interessant om op jouw boodschappenlijstje te zetten. Zo kan je blessures in de toekomst voorkomen nog voordat ze zich aandienen.

Evenwicht zoeken

Als echte sportman of -vrouw is het soms moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen de drukke trainingen en wedstrijden door. Gemiddeld zijn er 1 tot 2 rustdagen in de week nodig, maar dit is afhankelijk van de soort en de intensiteit van jouw sport. Je vindt jouw geschikte evenwicht door de frequentie te testen en te luisteren naar je lichaam.

Een rustdag hoeft niet noodzakelijk sportvrij te zijn. We geven dan ook graag enkele voorbeelden van activiteiten die perfect kunnen op zo'n rustdag. Verschillende opties kunnen ook met vrienden of gezin gecombineerd worden wat ook kan zorgen voor een goed evenwicht in jouw privĂ©leven. 

  • Maak een korte wandeling van 15 tot 30 minuten lang. 
  • Maak een fietstochtje met de kinderen.
  • Volg een ontspannende yoga vorm waarbij je de spieren uitrekt en ontspant. Ook op de ademhaling en bijgevolg ook op de uithouding heeft dit een gunstig effect. 
  • Ga enkele baantjes zwemmen. 

Belangrijke regel

Leer luisteren naar jouw lichaam! Zeker als beginnende sporter of jonge sporter is dit soms heel moeilijk. Je wilt namelijk altijd het beste van jezelf kunnen geven. Maar voldoende rust zal je op termijn een stuk sterker maken in jouw sport. Zeker wanneer je ergens pijn hebt of je bent net ziek geweest is het belangrijk niet altijd de volle 100% van jezelf te geven. Door te blijven doorgaan kan je blijvende letsels of een tragere revalidatie in de hand werken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want voor de meeste fanatieke sporters is weken rusten een hele opgave wat veelal kan leiden tot frustraties. 

Wil jij advies op maat verkrijgen of gebruik maken van verschillende supplementen? Kom dan langs in onze winkel of vul ons online formulier onderaan de contactpagina in en krijg een persoonlijk bericht met ons advies voor u op maat. 

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.