Terug naar overzicht

Waarom de Concap elektrolyten met ORS drankpoeder gebruiken?

Concap artikelen (15)

In dit artikel lees je alles over de samenstelling van onze Concap elektrolyten met ORS drank en wat voor invloed deze heeft op ons lichaam, wat elektrolyten nu juist zijn en waarom sporters er nood aan hebben. We bieden ook alternatieven in het artikel aan voor als je geen liefhebber bent van onze Concap Elektrolyten met ORS drankpoeder met zijn Tropical smaak. De vraag "Wanneer gebruik ik het beste sportdrank of sportvoeding aangevuld met elektrolyten?" krijg je in dit artikel zeker beantwoord. Lees snel hieronder verder over deze sportdrank.

Samenstelling Concap Elektrolyten ORS 55-11

Eén van de energiebronnen die gebruikt wordt is Maltodextrine. Dit koolhydraat zorgt ervoor dat je snel energie kan halen uit jouw sportdrank om jouw lichaam van de nodige energie te voorzien tijdens het sporten. Deze polysacharide is gemaakt van zetmeel dat door amylase enzymatisch wordt gehydrolyseerd. Het koolhydraat voorkomt kristallisatie van het drankpoeder en staat garant voor een snelle en maagvriendelijke opname door de maag. Maltodextrine voorkomt - zeker in combinatie met de juiste (sport)voeding - een energietekort tijdens jouw inspanning. 

Dextrose is beter bekend als druivensuiker in de volksmond. Het is net zoals maltodextrine een energiebron die het lichaam nodig heeft tijdens de inspanning. 

Elektrolyten zijn mineralen die nodig zijn voor het lichaam. De samenstelling van de mineralen natriumcitraat, natriumchloride, kaliumfosfaat, calciumlactaat, calciumgluconaat en magnesiumcitraat zijn dan ook broodnodig om het lichaam te ondersteunen voor wie regelmatig sport. Als je zweet, verlies je naast vocht ook mineralen en zeker bij warm weer of bij sporters die fel zweten dreigt er sneller een tekort aan mineralen te zijn. Daarom dat deze aanvulling nodig is bij sporters die zich binnen inspannen maar ook bij warm weer buiten. Sporters die overmatig transpireren kunnen deze sportdrank bij elke inspanning gebruiken.

Aanbevolen gebruik van de Concap elektrolyten met ORS drankpoeder:

Meng 1 maatschep van 30 gram met 500ml water. Dit product is te gebruiken voor en tijdens de inspanning. 

Wat zijn ORS-zouten?

ORS-zouten (=Oral Rehydration Salt) worden niet uitsluitend bij sporters gebruikt, maar bijvoorbeeld ook bij personen die aan het uitdrogen zijn. Denk bijvoorbeeld aan uitdroging door overmatig braken of na een te hoge alcoholconsumptie. Het is een mengsel van zouten en suikers en zorgt bij sporters voor een goede aanvulling van de mineralen bij de inspanning. 
Wanneer je ORS-zouten gebruikt zorgt dit bovendien voor een dorstig gevoel waardoor je jouw lichaam sneller zal hydrateren tijdens een inspanning. 

Heb jij nood aan extra ORS-zouten?

Een sporter heeft in principe een extra zoutopname nodig wanneer hij langdurig traint. Vanaf dat de inspanning langer dan 2 uur duurt, is de aanvulling van zouten in het lichaam nodig.
Train je bij warmere temperaturen of in een verwarmde ruimte? Of transpireer je veel? Je zweet bestaat naast vocht ook uit zout dat je op zo'n momenten verliest. Daarom zijn in bovenstaande situaties extra ORS-zouten wenselijk.  Je zal er immers sneller door recupereren. 

Deze aanvulling van ORS-zouten kan op verschillende manieren. Je vindt ze niet enkel in onze sportdrank terug. Hiervoor kunnen ook energiegels en energierepen gebruikt worden waarbij de samenstelling extra zouten bevat. Deze kan je onderaan dit artikel terugvinden bij de alternatieve producten. 

Vul jij jouw zouten niet of onvoldoende aan tijdens het sporten? Dan kan je last krijgen van één of meerdere van volgende symptomen:

  • duizeligheid
  • krampen
  • vermoeidheid
  • verminderde energie van het lichaam

Herken je bovenstaande symptomen? Denk dat bij jouw volgende sportinspanning zeker aan jouw zoutopname 😉.

Alternatieve producten met elektrolyten

Concap Max Isotonic

Max Isotonic bevat net zoals onze klassieker isotone lemon de lekkere citroensmaak. Naast de frisse smaak is de isotone drank aangevuld met extra zouten en aminozuren. Hierdoor is de smaak wel minder zoet, maar minstens even lekker. Voor de wedstrijdsporters of de sporters die willen presteren is dit zeker een onmisbare drank om in huis te hebben. Deze isotone is speciaal ontworpen om extra koolhydraten via het drinken op te nemen. Zie bij het gebruik hoe je de hoeveelheid koolhydraten kan verhogen, en dat zonder de maag te belasten. Zeker een aanrader voor sporters die eten onderweg heel moeilijk vinden en toch hun koolhydraten tijdens het sporten willen aanvullen of die streven naar 90-120gram koolhydraten per uur. 

Aanbevolen gebruik van de max isotonic:
Los 30g poeder (1 afgestreken doseerlepel) op in 500ml water. Na vermenging met water binnen 3 uur opdrinken. Voor de sporters die meer koolhydraten uit hun sportdrank willen halen kunnen deze drank versterken tot 2,5 dosissen in een bidon van 500ml. 

Concap Energiegel kers

Onze Concap Energiegel Kers is een energiegel met een lekkere kersensmaak die je van energie voorziet tijdens de inspanning, maar verrijkt is met ORS zouten. Hij is net zoals onze andere producten specifiek samengesteld als maagvriendelijk product en geeft een voelbare werking na amper 7 tot 10 minuten. 

Aanbevolen gebruik van de energiegel:
Voor of tijdens de inspanning ter ondersteuning van de prestatie en uithouding. Gebruik 1 gel per 45 tot 60 minuten.

Concap energiereep nougat

Concap energiereep nougat is een energiereep met extra toegevoegde zouten. Deze zorgt niet alleen voor de energie tijdens jouw inspanning maar ook voor een betere hydratatie. De zouten zetten aan tot extra drinken tijdens de inspanning, wat zeker een pluspunt is bij sporters. Daarnaast heeft hij ook nog eens een super lekkere gezouten citroensmaak. 

Aanbevolen gebruik van deze energiereep:

Bij inspanningen van 60 tot 90 minuten: 10 à 30 minuten voor de training een reep gebruiken voor extra energie tijdens de inspanningen.
Langere inspanningen: gebruik elke 60 minuten 1 reep tot het laatste uur. Schakel dan over op een Concap energiegel.

Concap energiereep Almond bar

Concap energiereep Almond bar is een lekkere reep die samengesteld is met 40% echte amandelen. Naast de lekkere marsepeinsmaak en het voordeel dat de reep wegsmelt in jouw mond bevat deze reep ook extra zouten. Hierdoor vul je direct tijdens de inspanningen jouw zouten aan bij warm weer of langdurige inspanningen. Ben jij als sporter een echte zweter dan is dit de reep die jij nodig hebt 😉.

Aanbevolen gebruik van deze energiereep:

Neem 1 energiereep voor de training.

Heeft u graag advies op maat? Kom langs in onze winkel en wij helpen u met plezier verder!

Droog en koel bewaren buiten direct zonlicht en buiten bereik van jonge kinderen. 
Niet gebruiken zonder medisch advies tijdens de zwangerschap en bij minderjarigen. 
Voedingssupplementen vervangen geen gezonde en gevarieerde voeding en levensstijl. Plaats van herkomst EU.

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.